Ål turistkontor fått Trailguide sitt kart over Ål opp på veggen – noe som hjelper folk til å finne frem til perlene i området og samtidig ha en digital versjon i lomma.

Veggpryd for fjellfolk og skrytepaver

Kart på veggen betyr samlingspunkt, men er sjelden fine å se på. Det har Bjørn Jarle Kvande og Peter Seidl i Trailguide gjort noe med. Samtidig kan de hjelpe deg ut på ditt neste tureventyr.

Se for deg du kan henge opp favorittfjellområdet på veggen, og stadig oppdage noen nye ruter – eller kanskje det er dette du mangler på veggen for å kunne fortelle om alle de fine turene du har vært på?

Unike og detaljerte

Trailguide har nå utvikla to typer kart som skal inspirere til turlyst i Hallingdal. Den ene typen er ment for undring og inspirasjon – det andre for mer detaljert turplanlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Lignende kart over Hallingdal er aldri laget før. Da må det også være av kvalitet det du henger på veggen. Det er helt rått at vi får til dette lokalt gjennom Hallingdal Trykk, og printeren de har til 1,4 millioner kroner, sier Kvande.

Kvande har med seg kart av Geilo og av Gol, det ene printet på aluminium samme dag. I tillegg finnes det kart over Ål, mens Hemsedal og Nesbyen står for tur.

Gutta i Trailguide er kanskje først og fremst kjent for stisykling, men Gol-bedriften har de siste ti åra utvikla seg til å bli så mye mer. Nå lanserer de to typer kart til å henge på veggen for å friste folk på tur. – Litt av meninga er å kunne lage noe som både er fint og nyttig, sier Bjørn Jarle Kvande.

Ser etter hytta

-Vi vil også lage kart over hytteområder som ligger et stykke unna sentrum, slik som Natten, Golsfjellet og Høgevarde, forklarer Kvande.

Detaljene er sylskarpe. For ved bruk av flere åpne kilder, høydedata og avansert teknologi har Trailguide laget 3D-genererte bilder med ned til 10 cm oppløsning. Det betyr i teorien at du kan se en tennisball – og i alle fall skygger fra trær og pløyd jord.

-Denne typen kommer uten skrift. For det er litt av poenget at du skal stå å lure litt på hvor ting er. Kartet skal være kult å ha på veggen og samtidig være nyttig. Her kan du finne nye stier og ruter for å utforske, selv om de fleste starter å lete etter hytta eller huset sitt, sier Kvande lurt.

Nesten alle kartdata har feil i seg. Den ene øya i Ustedalsfjorden i Hol, finnes ikke på norgeskart – men vi har den med, forklarer Bjørn Jarle Kvande i Trailguide som i ti år har jobba for å gi folk et enklere turliv.

Kan også puttes i lomma

Men Trailguide har også det du trenger for å planlegge din neste tur. For de har også utvikla egne kart med stedsnavn, sti- og turforslag og QR-kode, som tar deg inn på Trailguide sin tur-app der du kan fortsette turplanleggingen digitalt.

-Fysiske kart blir ofte samlingspunkt. Her kan du samtidig få med deg kart og turforslag rett i lomma. Jeg vil tro dette er fint for de som for eksempel leier ut hytta si, forklarer Kvande.

Kartene kommer i 90x60cm, men er mulig å få opp til 150x100cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg trodde det ville bli mye skog på kartet over Gol – men det ble fint, sier Bjørn Jarle Kvande om det nyprinta bildet over Gol. - Visste du forresten at det finnes en hoppbakke her?

Fra kart til app

Det er nå ti år siden Trailguide starta å utvikle digitale karttjenester for stisyklister fra arbeidsplassen på Rotneim i Gol. Nå har det utvikla seg til å bli en komplett plattform for digitalisering av reiselivet. Innholdet blir lagt inn av turfolk med lokalkunnskap over hele Europa – og skal gjøre det lett å finne det du vil drive med ute.

Flere bedrifter og destinasjonsselskap i Hallingdal har alt tatt teknologien utviklet av Trailguide i bruk – noe som skal gjøre hverdagen enklere for de som lever av turisme og reiseliv.

Men kapital for å komme videre kommer ikke av seg selv, selv om Kvande og Seidl brenner for både tur, kart og teknologi.

-Jeg sitter med programmering, mens Peter kart og kartteknologi. Vi er et bra team, men er ingen selgere. Da må vi tenke nytt for å komme videre. Ved å gjøre digitale kart til fysiske, blir det også litt lettere å forstå, og være med på å støtte ny teknologi og næring lokalt, forklarer Kvande.

Ål turistkontor har fått Trailguide sitt kart over bygda på veggen.