Viktig å rense sluk og renner

Etter en lang tørkeperiode på Østlandet er det mange utendørs sluk som har stått uvirksomme lenge. IFI – informasjonskontoret for farge og interiør går sammen med Rørleggerbransjen og oppfordrer til å ta en sjekk ute.

– Har man en gårdsplass med brostein eller betongheller, har man ofte et overvannssluk som tar seg av regnvann, forklarer Espen Engmann, teknisk sjef i Rørkjøp. – Det bør man sjekke flere ganger i året, i hvert fall en gang om høsten og en gang om våren.

Til tross for at de fleste slukene har gode sprinkler, samler det seg mye blader og bøss ned i et sluk. Spesielt når det har vært så tørt som det har vært på Østlandet, er det mye støv og mindre partikler som kan tette seg når det plutselig strømmer på med regnvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette gjør du

De fleste overvannssluk består av en rist med sprinkler som kan løftes opp. Noen har egne verktøy for dette, men har du en lang skrutrekker eller lignende kan det være nok for å løfte opp.

I overvannssluket ligger det ofte en egen "kopp" du kan løfte ut og tømme. Denne fungerer som en ekstra sil, og fanger opp mye skitt. Etter at du har løftet ut og tømt denne, tar du en ekstra titt ned i sluket og fjerner rester som har falt utenom.

– Klarer ikke sluket å ta unna, vil det fylle seg med vann på gårdsplassen. Da begynner det å renne ned langs grunnmuren når det blir nok vann, fortsetter Engmann.

Blir mye vann på ett sted

Engmann får støtte fra teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

– Har du en gårdsplass med tette materialer, kan ikke regnvannet komme seg ned i bakken like lett som når du har gress eller grus. Da renner jo vannet gjennom overflaten litt over alt. Når bakken er "tett" ledes vannet til en kum eller utendørs sluk, og det kan potensielt bli veldig mye vann på ett og samme sted.

Om sluket går tett vil vannet kunne renne inn mot husveggen eller grunnmuren, og lete seg inn steder der det ikke skal være. Da kan du få kostbare vannskader i kjeller eller på veggen.

– Rens takrenner, utløp og sluk for blader, kvist og annet skitt et par ganger i året, sånn at de er åpne og regnvannet kan renne fritt igjennom, avslutter Westman.

Kristian Owren, administrerende direktør IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Artikkelen fortsetter under annonsen.