Brannvernforeningen mener bruk av engangsgrill byr på flere ulemper enn fordelen. Grillene er en kilde til både brannfare og forurensing.

Vil forby engangsgriller

Ni av ti branner skyldes menneskelig aktivitet. Et forbud mot engangsgriller kan bidra til å få ned antallet branner i skog og mark og er et godt bærekraftig grep.

– Vi ønsker oss et forbud mot engangsgriller. Først og fremst på grunn av brannfaren, men det er også viktig å ta et ansvar for miljøpåvirkningen dette produktet har. Med et forbud vil vi bli kvitt et miljøproblem og bidra til bærekraft, sier Søtorp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nasjonalt bålforbud gjelder også engangsgrillen

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

Misforståelser

-Vi tror mange ikke vet at bålforbudet også omfatter engangsgrillen. Ved å innføre et forbud unngår man misforståelser og helt unødvendige branner. Vi føler oss trygge på at et forbud vil bidra til færre branner. Ved feil bruk skal det lite til før varmen fra en engangsgrill antenner brennbart underlag som for eksempel tørt gress og skogbunn, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Ett av problemene med engangsgriller er ifølge Søtorp at de kan re antenne etter at de tilsynelatende er slokket. Derfor er produktet vanskelig å kvitte seg med på en sikker måte.

Alternativer

– Vi har forståelse for at det er enkelt å benytte engangsgrillen, men vi mener produktet har utspilt sin rolle. Det finnes gode alternativer som ikke forsøpler, og i perioden med bålforbud bør man velge mat uten bruk av åpen ild, sier Søtorp.

Rolf Søtorp, administrerende direktør i

Brannvernforeningen