30 år med veg, kunst og arkitektur i storslått natur

Gjennom 30 år har Statens vegvesen tilrettelagt atten utvalgte strekninger gjennom det vakreste og mest varierte av norsk natur. Nyskapende arkitektur langs vegene i form av rasteplasser, utsiktsramper og servicebygg sammen med tankevekkende kunst inspirerer og begeistrer.

Det startet i 1993 med en oppfordring fra Stortinget om å se nærmere på hvordan veg og landskap kunne benyttes for å styrke norsk reiseliv. Gnisten var tent og Statens vegvesen tok ansvaret. 30 år senere er turistvegprosjektet en nasjonal attraksjon med internasjonal appell som bidrar til lønnsomhet i distriktene.

Nå presenterer Statens vegvesen og Forlaget Press nye Nasjonale turistveger som sjette generasjon turistvegbok etter starten med Omveg i 2006. Siden forrige utgivelse i 2016 er 24 nye prosjekter blitt inkludert i boken. I tillegg presenteres 14 skisseprosjekter som vil bli ferdigstilt de nærmeste årene. Så godt som alt bildemateriell i boken er nytt, hvilket i høy grad gjør årets bok til en helt ny utgivelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I bokens artikler gir Jan Andresen, seksjonsleder for Nasjonale turistveger, en oversikt over historien fra 1993 og fram til i dag. Ketil Kiran, arkitekt og leder av Nasjonale turistvegers arkitekturråd diskuterer arkitektur for folket og eliten. Morten Kvamme, kunstner og leder av Nasjonale turistvegers kunstråd, skriver om kunst og naturlandskap, og bokens essay er skrevet av bil- og reisentusiasten Arne Hjeltnes.

Nasjonale turistveger er produsert av Forlaget Press i samarbeid med Statens vegvesen og Jan Neste Design. Boken er tilgjengelig gjennom alle landets bokhandlere i butikk og på nett, og kan godt nytes fra sofaen, like vel som guide til en særegen reiseopplevelse av kunst, design og natur langs 18 Nasjonale turistveger.

Per Ritzler, seniorrådgiver. Statens vegvesen, Nasjonale turistveger