Jordkjelleren holder stabil temperatur hele året. Foto: Magnar Nordsveen

Bygde jordkjeller på hytta

Siden Magnar Nordsveen verken har strøm eller innlagt vann på hytta, bygde han jordkjeller til rakfisken.

Hytta ble kjøpt i 2017 på grunn av beliggenheten, og det siste året har Magnar tilbrakt over 90 overnattingsdøgn der. Ørreten fiskes i vannet rett nedenfor hytta.

– Når man legger rakfisk blir resultatet aldri det samme, men rakfisken i jordkjelleren er det den beste jeg har smakt noen gang, Forteller Nordsveen.

Uten kjøleskap

– Jeg er veldig glad i rakfisk, og da er man avhengig av å ha en fin temperatur å sette rakfisken i. Her på hytta har vi ikke kjøleskap, så da måtte jeg finne en løsning, forteller Nordsveen.

Løsningen ble å bygge en egen jordkjeller. Før kjøleskapet ble vanlig, hadde de fleste jordkjeller for å holde matvarene ferske over tid. I takt med at flere ønsker enkle hytter uten strøm, øker også interessen for jordkjellere og andre «gammeldagse» løsninger.

– Det lå veldig godt til rette for en jordkjeller rett bak hytta her i skråningen, sier Nordsveen.

Gjorde alt selv

Tomten ble først gravd ut i skråningen, før det ble lagt et tykt lag med pukk i bunn. Videre ble det murt opp med lecablokker. Taket er lagt skrått i impregnerte materialer. Tanken er at vannet skal renne av. Kjelleren ble isolert med isopor, før den ble kledd med knottplast for å holde fukten ute. Rundt kjelleren er det lagt drensrør for å lede vekk vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er bare en hobbysnekker, før jobbet jeg som fjelloppsynsmann i Femundtraktene. Der var det mange husvære vi måtte ta rede på og stille opp igjen. Jeg liker å snekre og pusle med sånne ting, sier Nordsveen.

Jordkjelleren har en innvendig lengde på 1,5 meter, og ca. 1 meter bredde. Etterhvert skal det også settes opp hyller, og settes på en ekstra dør for isolasjon. Temperaturen holder seg på 4–5 grader, hele året.

Stor interesse på sosiale medier

Nordsveen postet bilder av prosessen i en gruppe for hytter uten strøm og vann på Facebook, og interessen var stor! Pr. nå har innlegget over 1900 likes og mange kommentarer.

– Jeg ser på kommentarene at flere har lyst å gjøre det samme som meg, forteller Nordsveen engasjert.

Han håper at prosjektet kan inspirere andre til å bygge selv på hytta. Jordkjelleren ble bygget på ca. 14 dager, og prisen estimert til rundt 10 000 kr. Inkludert prisen for materialer og tilkjøring.

– Det var ikke noe 07–16 arbeidsdager for å si det sånn, men det var veldig morsomt, ler Nordsveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jordkjeller på hytta Foto: Magnar Nordsveen
Jordkjeller på hytta Foto: Magnar Nordsveen
Jordkjeller på hytta: N/A Foto: Magnar Nordsveen