Fisking sammen med barn og unge: N/A Foto: privat

Fisking sammen med barn og unge

Det fine med å fiske med barn under 16 år, er at de kan fiske overalt

Det er allemannsretten som bestemmer hva som er lov, og i den står det: «I Norge fisker alle barn under 16 år gratis i tidsrommet 1. januar-20. august.» Det betyr at barnet kan fiske nesten over alt, uten spørre grunneiere om lov. Er det fiskekortsalg i vannet skal barnet få gratis fiskekort.

Unntaket fra regelen er kun når barnet skal fiske i vassdrag hvor det finnes laks, sjøørret og/eller sjørøye. Tilsvarende hvis barnet skal fiske kreps. Her må barnet løse fiskekort hos grunneier. Fiske i sjøen er fritt for alle, uavhengig av alder. Dermed er det ingen områder i Hallingdal som er berørt av disse reglene.

Fiskeplasser

Det er enklest å fiske i en innsjø eller en stilleflytende elv. Elvelangs på Ål bygger fiskeplasser langs stien, og slike tilrettelagte fiskeplasser finnes det mange steder i Hallingdal. Bruk mark og dupp med antennedupp, da er lite som skal til for at den går under ved napp av fisken. Bruk evt. bly på snøret for å hjelpe duppen litt. En korkdupp uten bly gir for mye motstand, og fisken tar marken og stikker av. Fisken må få muligheten til å dra duppen litt ned så den får kroken inn i munnen. Start med markfiske, annet utstyr som spinner, flue, wobler osv kan barna starte med når fiskeerfaringen blir litt bedre.

Når skal du fiske?

Fisken biter til ulike tider i sesongen. På maiselyn.no kan du finne en nappkalender. Den viser hvilke dager i løpet av året det er godt fiske, middels fiske og dårlig fiske. De dagene det står dårlig fiske i kalenderen er det som regel ingen grunn til å kaste bort tid på fisking. Velg heller de dagene som er merket med rødt eller blått i kalenderen. Dette gjelder hele landet. Det er også lov til å fiske fra båt om du har tilgang til dette.

Ål Jeger og Fiskerforening har en egen gruppe for barn, Rumpetrolla, her lærer barna og fiske og være ute i naturen. Og mange voksne har også plukket opp noen gode råd her.

Men husk, det er kun barn under 16 år som har lov til å fiske overalt, voksne må ha fiskekort for å fiske i de vannene og elvene der dette er tillatt.

Fisking sammen med barn og unge: N/A Foto: privat

Fisketips fra Norges Jeger og Fiskerforbund

Første bud er å gjøre fisketuren til en positiv opplevelse på barnets premisser. Glem laks og dypt havfiske, nå er det fiske på grunna som gjelder. Det som er viktig er at barnet forstår hva det er med på, og at det gis muligheter for suksess i form av fangst. Størrelsen på fisken er ikke avgjørende.

Fisketips for småbarn på tur

• Gi barnet en kort fiskestang som du ikke er redd for. Vi anbefaler åpen haspelstang. Barnet klarer å håndtere denne med litt veiledning.

• Oppsøk et vann eller en brygge der det finnes mange små fisk, da øker sjansen for en vellykket tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Bruk tynt snøre og små kroker.

• Fisk med agn. Bruk mark i ferskvann, og gjerne reker i sjøen.

• Fisk med dupp i ferskvann. Det visualiserer fisket fint når duppen begynner å røre på seg. Da forstår minsten hva som skjer. Dessuten kan barnet legge fra seg fiskestanga når noe annet fanger interessen, uten at kroken setter seg fast. Duppen og kroken fisker videre uansett.

• Fisk gjerne med bunnmeite i sjøen. Et lite søkke og krok med agn, så er det bare å hive ut og la det ligge på bunnen til fisken tar.

• Ta vare på fangsten. Alt kan spises. Pakk inn fangsten med smør og salt i aluminiumsfolie, og legg på bål eller grill. Spis med fingrene og nyt sommeren.

Fisking sammen med barn og unge: N/A Foto: privat

Slik tilbereder du fisken i bålet

Rens fisken, strø over grovt salt og pepper, pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den i bålet i noen minutter. Ta den ut av bålet og rens fisken med fingrene før dere spiser.

Fiskeutstyr

Barna trenger en lett fiskestang, 2-15 med åpen eller lukket haspel, og ikke tykkere fiskesene enn 0,22. Kjøp helst fiskestang og snelle hver for seg. Pakkeløsninger har ofte spart inn enten på fiskestangen eller snellen. Til barn over 10 år bør det investeres i en ordentlig fiskestang, da har de stang så lenge de ønsker, og fiskeglede blir større når utstyret fungerer. En fiskesnelle til kr. 500,- er mer en god nok til de fleste unge hobbyfiskere. Bruk gjerne en tubevest når barna fisker, skulle uhellet være ute og de faller i vannet blir de veldig tunge når klær og sko fylles med vann.

Kjøp også en liten fiskevekt, de fleste barn synes det er moro og kunne fortelle hvor tung fisken de fikk var. Husk også å fotografere resultatet av fiskingen! Når fisken er trygt på land bør det tennes bål og noen av fiskene stekes på bålet ved vannkanten etter fiskingen.