Arne Georg Holth: Klar Hytte & Vaktmestertjenester AS deler sine beste tips for vinterklar hytte.

Gjør hytta vinterklar

Vinteren nærmer seg og det er på tide å gjøre hytta vinterklar. Hytta Vår tok derfor en prat med Arne Georg Holth i Klar Hytte & Vaktmestertjenester AS som deler sine beste tips for vinterklar hytte.

TEKST OG FOTO: ESPEN FORSBERG

Skader på hytter og fritidsboliger blir ofte ikke oppdaget i tide ettersom de står tomme store deler av året. Derfor er det ekstra viktig med forebyggende tiltak før vintersesongen tar over. Da slipper du unna bekymringer og skader som kan bli kostbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det aller viktigste du er å rengjøre takrenner og nedløpsrør. Mot slutten av vinteren begynner snøen på taket å smelte, og dersom avløpene er tette kan det begynne å ise på ulike steder på tak og vegger. Dette kan påføre hytta store skader, sier Holth og fortsetter:

– Få unna løv og rask som ligger i renne og nedløp før kuldegradene kommer!

Vann skal du generelt være oppmerksom på før vinteren melder sin ankomst.

– Steng hovedstoppekranen når du drar fra hytta, og tøm ledningsnettet for vann både ute og inne dersom du ikke har strøm på hytta, og kan holde en temperatur på 10–12 grader inne. Ha det gjerne litt varmere på badet gjennom vinteren. Husk også å skru på varmekabel til borehull, eller inntaksrør for vann til hytta. Ute er det viktig at du tømmer vannkraner og kobler fra hageslangen, sier Holth.

– Tett godt luker til krypkjeller så det ikke kommer snø og kulde inn i denne. Da kryper gjerne kulden opp i hytta fra kjelleren.

Uten strøm

Dersom du ikke har strøm på hytta, er det andre ting du også må huske på før vinteren.

– Uavhengig av sesong er det et godt råd å koble fra propantanken til kjøleskap og ovner før du drar fra hytta. Når du skal fyre opp ei gjennomfrosset hytte er det viktig å lufte når du fyrer opp. Hvis du ikke lufter kan det ende med mye kondens, og at det renner vann nedover veggen, forteller Holdt.

God ventilasjon er viktig hele året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For å unngå mugg og råte bør du ha god ventilasjon. Sørg for å åpne ventilasjonsluker og hold dører inne i hytta åpne, sier Holdt

Møbler og interiør kan lett bli solbleket. Også om vinteren.

– Trekk for gardiner så du unngår innsyn og solbleking. Sett vinduslemmer på dersom du har dette på hytta di. Da beskytter du møbler for sterkt sollys og hindrer uvedkommende å kikke inn i hytta, sier Holdt.

Taket er nøkkelen

Et godt vedlikeholdt tak er nøkkelen til et godt hytteliv.

– Måk taket hvis det blir mye tung snø. Taket på eldre hytter må måkes, mens nyere hytter tåler mer snø på taket. Tømmerhytter med oppstue er spesielt utsatt da det legger seg mye snø i gradene på taket. Hvis det ikke er god nok lufting, så tetter det seg, og vannet kommer inn i konstruksjonen. Det er derfor viktig å være oppmerksom på hvor på taket snøen legger seg, og ikke bare tenke på hvor mye snø det er på taket, sier Holth.

Arne Georg Holth: Klar Hytte & Vaktmestertjenester AS deler sine beste tips for vinterklar hytte.

Pass på pipebrann

Piper og spjeld er noe ting man skal være oppmerksom på. Pipebrann oppstår som regel fordi man har fyrt feil eller brukt rå ved, slik at man får blanksot i pipa. Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Dette fører til at det ikke blir nok oppdrift i pipa, og gjør at det tar fyr. Husk også på å åpne spjeldet før du fyrer opp i peisen.

Holth avslutter med et par praktiske tips.

– Ta av porten og sett opp brøytestikker før snøen kommer. Det kan også være lurt å ha en snøskuffe i nærheten av der du parkerer bilen, sier Holdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik bruker du pulverapparat på pipebrann

1. Åpne forsiktig sotluka.

2. Styr slangen inn i skorsteinen.

3. Trykk på utløseren i noen sekunder.

4. Lukk igjen luka.

5. Gjenta hvis brannen tar seg opp igjen.

Dette gjør du ved pipebrann

1. Steng ventiler og luker til skorsteinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2. Bruk vann eller brannslokkingsapparat hvis brannen sprer seg til huset rundt pipa.

3. Slokking av selve pipebrannen bør du overlate til brannvesenet, men hvis de er langt unna kan du prøve å dempe

Arne Georg Holth: Klar Hytte & Vaktmestertjenester AS deler sine beste tips for vinterklar hytte.