Håndverkskollektivet i Hol. F.v.: Tove Skogly, Irene Grødal, Åse Turid Mørk, Bjørg Haugo, Inger Tysse. Foto: Ragnar Hilde

Håndverkerkollektiv i Hol

I Hol har flere håndverkere gått sammen og skapt et kollektiv. – Jeg er godt fornøyd med utvalget vi har fått, sier Bjørg Haugo.

På veien mot Hovet i Hol har nå 10 utstillere samlet seg i samme bygg. Målet er å treffe flere med de håndlaga produktene.

Fører tradisjoner videre

Alle utstillerne er lokale og har hver sin plass i butikken. Ideen om å samles kom etter flere år på høstmarkedet i Hol.

– Det er godt å slippe å pakke alt inn og ut hver gang man skal vise det frem, så å få et lokale å stille det ut i er flott, sier Haugo.

Håndverk er nå gjort mer tilgjengelig, og damene Hytta vår treffer i butikken sier det er sosialt samtidig som det øker salget.

– Men vi må understreke at det hobbyen våres og at vi ikke blir rike av dette, ler Haugo og fortsetter:

– For meg som syr bunads-tilbehør er dette tradisjoner vi ønsker å føre videre. Samtidig er det god terapi som man finner ro med i tillegg til å føle seg nyttig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Folk handler gaver

Butikken har vært åpen siden april i år og Haugo beskriver prosjektet som «ganske nystarta».

Selv om de ikke har holdt dørene åpne i mange månedene er det nok av håndverk å få kjøpt. Blant utstillerne i butikken er Inger Tysse. Hun driver med lappeteknikk, eller «patchwork» og sier det var stas å flytte inn i Håndverkstugu.

– Jeg lager blant annet puter og vesker og har nok å drive med. Her er det ingen fritidsproblemer, ler Tysse som sier kundene er en god blanding av folk.

– I sommer har vi sett hyttefolk og lokale, men også turister på gjennomreise. De handler bryllupsgaver og julegaver her hos oss, forteller hun.

– Trendene om dagen er jo kortreist og gjenbruk, så Håndverkstugu treffer jo midt i blinken, sier Tysse.

Bredt utvalg

Butikken har som nevnt ti utstillere og består av et rikt håndverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Keramikk, strikking, lappeteknikk, tre-dreiing, akrylmaling, skinn og ull.

– Hvordan får man kjøpt varene deres?

– Da kan man komme innom oss i helgene, eller kontakte oss på Instagram eller Facebook. Betaling skjer for det meste på Vipps, avslutter Haugo.

Håndverkskollektiv: I Håndverkstugu på Hol har Bjørn Haugo samla 10 håndverkere under samme tak. Foto: Ragnar Hilde
Bunad- og dåpstilbehør finner man i butikken i Hol. Foto: Ragnar Hilde
Patchwork eller lappeteknikk brukes til å lage blant annet vesker og puter. Foto: Ragnar Hilde
Akrylmaling er noe av håndverket man finner i Håndverkstugu. Foto: Ragnar Hilde