– Viltkjøttet er et 100 % rent produkt, sier Eira og sier at dyrene kun lever av mat de finner i naturen, sier Jan Eira. Foto: Privat

Lokalmat fra Hovet

Det er etterhvert mange som produserer lokal mat i Hallingdal. En av disse finner du rett bak Sunhov Handelslag i Hovet i Hol. Her driver Jan Eira sitt eget slakteri på 7. året.

– Alle råvarene her kommer fra lokale jegere og fiskevann i nærområdet. Dyrene vi får inn dør med mat i munnen og ingen har blitt stresset i slaktekø. sier slakter, Jan Ragnvald Eira.

Et rent produkt

I slakteriet blir alle dyrene hengt opp til mørning før de blir skåret, vakuumpakket, merket og fryst ned.

– Eller levert direkte til kundene, sier Eira som mellom september og januar tilbyr levering av ferskvare.

– Viltkjøttet er et 100 % rent produkt, sier Eira og sier at dyrene kun lever av mat de finner i naturen.

– Derfor er det ingen kunstige tilsetningsstoffer eller noe som er behandlet med antibiotika, forklarer slakteren med over 35 års erfaring.

Pinnekjøtt av reinsdyr

Eira tok fagbrev som slakter i 1985 og har arbeidet som reinsdyrslakter over hele landet i mange år. Under slakting reiser Eira rundt med egen slakterbuss og håndplukker dyrene.

– Dette sikrer at reinsdyrkjøttet er av beste kvalitet, sier Eira.

I tillegg til rent kjøtt fra de ulike delene på dyret produserer også Eira spekepølse og middagspølse etter egen hemmelig oppskrift.

– Også anbefaler vi kundene og prøve pinnekjøtt av reinsdyr. Dette pinnekjøttet er saltet og hengt opp i stabbur her i Hovet. Kjøttet serveres og tilberedes på samme måte som pinnekjøtt av sau men smaker mye bedre, mener han og fortsetter:

– Vi selger også pinnekjøtt av lam, men jeg vil oppfordre folk til å prøve pinnekjøtt av reinsdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fisker på bestilling

Fisk er også en stor del av produksjonen på Hovet og hvert år fisker Eira mellom 4- og 500 kilo ørret i lokale vann.

– Denne fisken blir enten røykt, gravet, raket eller renset. Rakfisken blir saltet og lagt i lake hos oss og er klar tidlig i desember.

Om du ønsker deg fersk fisk til helgemiddagen er Eira Vilt og Fisk på tilbudssiden:

– Da må du ringe noen dager i forveien så reiser jeg ut og fisker og forbereder fisken før helgen.

Produktene fra Eira selges kun på slakteriutsalget i Hovet og hos Kafe Tid på Ål.

Eira Vilt og Fisk på Hovet Foto: Privat