Mobilmasta i Nes Østmark. Foto: Magnus Lindahl

Mobildekning i Nes Østmark

Det har skjedd mye positivt for hytteeierne i Nes Østmark de senere årene.

Skiløypenettet er forbedret, og løyper og stier har blitt skiltet og merket med hjelp av midler fra Gjensidigestiftelsen, fylket og kommunen. Vassfarstien er skiltet og ryddet gjennom området, og Eventyrløypa fra Flå til Hemsedal er skiltet og blir preparert jevnlig.

Det siste store løftet som hytteeierne i området har fått til er ny mobilmast på Øyvassfjell. Det ble høytidelig markert at denne var på plass 30. januar i år. Det er de fire foreningene Liemarka Vel, Thoenmarka Hyttevelforening, Nes Østmark sti og løypelag og Buvasstølan sti og løypelag som sammen har samlet inn kapital fra hytteeierne slik at masta nå er en realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strøm i Liemarka.

– Det var først når det kom strøm til hytteområdene i Liemarka at tiltaket lot seg gjennomføre, sier en av pådriverne i prosjektet, Osmund Ueland.

Hytteeierne har betalt strømtilførselen til mobilmasta, og Telenor har satt opp masta og et lite hus til teknisk utstyr. Dette har ført til at en stor del av de ca 500 hyttene i området har fått ny eller bedre mobildekning.

– Det viktigste med hele prosjektet er at en har fått bedre sikkerhet både på hyttene og ved ferdsel i utmarka i området, sier Ueland. Han er litt skuffet over at Nesbyen kommune ikke hadde penger å bidra med til prosjektet. Derimot har grunneierne vært positive til å få fremført strømkabelen, og Hallingdal Kraftnett var raske med å føre fram strømmen. Hytte- og grunneiere har til sammen bidratt med 400.000.-kroner til strømfremførselen.

Osmund Ueland (t.v.) og varaordfører i Nesbyen, Geir Olav Garthus, fra markeringen av at mobilmasta på Øyvassfjell ble satt i drift 30. januar. Masta sees i bakgrunnen på bildet. Foto: Nes østmark

Vassfarvegen har fått bedre dekning.

Store deler av Vassfarvegen fra Nesbyen til Valdres har fått bedre dekning, men det må nok til en mast til i området før alle hyttene kan få god telefondekning.

– De fleste trenger ikke gå så langt fra hytta før de har mobildekning med den nye masta på Øyvassfjell, sier Ueland.

– Men dette var et viktig løft for store deler av området. Så da er det bare for velforeningene å jobbe videre for enda bedre mobildekning i tiden framover.