Seriøst fjellmassiv. Sørbølfjell og massivet av høyfjell rundt gir klar melding om at du er på vei til fjells.

Seriøst: Sørbølfjell i Flå

Alle bilister som kommer kjørende østfra mot Hallingdal, har sett Sørbølfjell i Flå.

På vei fra Drammenområdet ser du fjellmassivet på høyre side når du har rundet de første svingene etter Noresund. Fra Oslo og Hønefoss ser du fjellet i det fjerne litt til høyre når du kjører på de lange slettene like før Sokna.

Sammen med Norefjell, er dette det første «ordentlige» fjellmassivet som dukker opp på veien til fjells. Selv om mange har sett disse fjellene, er det ikke alle som vet hvilket fjell det er. Ennå færre av de kjørende har satt sine skispor der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marthe Hval Burud fra Drammen er hytteeier i ved Sørbølfjell i Flå.

En som har satt mange skispor på Sørbølfjell i de seinere årene, er Marthe Hval Burud (40) fra Drammen. Familien har hatt hytte ved Sørbølfjell i fem år, og sammen med mann, tre barn i alderen to-tolv år, pluss hund, har Marthe utforsket dette spennende fjellområdet.

– På Sørbølfjell er det et flott, uberørt fjellterreng, som oppleves vilt og vakkert til alle årstider. Her er det både høye topper, bratte skrenter, langstrakte vidder med rikt dyreliv og mulighet for milelange turer i villmarken, sier Hval Burud.

I egne spor

Fra hytteområdet ved Sørbølfjell, er det preparerte skiløyper litt oppover mot fjellet, men milevis med preparerte spor hvis du vender nesa vestover mot Skarsdalen, Damtjern, Turufjell og Veneli. Turer med hele familien Hval Burud samlet, ja de foregår stort sett i preparerte løyper. Men så fort været tillater det og familiekabalen går opp, tar mor eller far seg gjerne en tur innover i egne spor.

- Hvor langt innover Sørbølfjell har du vært vinterstid?

- Mot øst har jeg vært på Nautskardfjell (1224 moh.), mot nord har turen gått til Saunatten (1256 moh.) og vestover forbi Harehopp. Det er ei ulåst og ubetjent koie der døra gjerne er helt nedsnødd vinterstid. Harehopp er for øvrig et fint utgangspunkt opp til den høyeste toppen på Sørbølfjell, Skarsvarden, 1284 moh., forteller 40-åringen.

Fantastisk utsikt

Når du står ved den flotte steinvarden, 1284 moh., har du en fantastisk utsikt over store deler av Buskerud med både Nesfjellet, Norefjell, Krøderen, Ringerike, Finnemarka, Knutefjell og mye, mye mer i synsranda. I klarvær ser du blant annet også Hardangerjøkulen, Hallingskarvet, Reineskarvet, Hemsedalsfjella og Jotunheimens alpine tinder. Synes du det har vært mye stigning opp, gir utsikten herfra lønn for strevet. Belønning får du også ved å komme deg til topps på Sørbølnatten (1205) moh.), en tur Marthe selvsagt også har sjekket ut.

- Hva er yndlingsturen på Sørbølfjell?

- Utsikten og frihetsfølelsen på Sørbølnatten er spesiell uansett årstid. Turen opp innebærer mange høydemeter, men er absolutt verdt slitet. I tillegg kan det være en veldig artig nedfart om ikke snøen har blitt isete, og hundevennlige fjellski uten stålkanter ikke har noe å stille opp med, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er plass til langtur i fjellområdet som ligger i grensetraktene mellom Hallingdal og Valdres og Innlandet og Viken.

Likte området

- Hvorfor ble det akkurat hytte ved Sørbølfjell på dere, Marthe?

- Vi har venner som har hytte der, og likte området med fin fjellskog, storslått utsikt og muligheter for mange skiturer og litt jakt. Vi likte også at hyttefeltet ikke skulle bli så stort og at det skulle bestå av Ålhytter og Blinkhytter, og ingen store «palass», sier hun med et smil.

Området er snøsikert, men kan være isete etter hardt vær. Dette er høyfjell.

Reinsdyr

I riktig gamle dager skal det også ha vært villrein på Sørbølfjell. Flere dyregraver i området vitner om det, og i sin «Beskrivelse over Ringerige og Hallingdals Fogderi» i 1743 sier fogd Ivar Wiel at «Dyr holde sig i Fjeldene, baade Elgsdyr og Rensdyr». I enkelte vintre kan du fremdeles møte reinsdyr her oppe. Det er imidlertid tamrein, som tilhører Filefjell Reinlag. De har vinterbeite i kommunene Sør-Aurdal, Nesbyen og Flå.

Navnet?

Selve navnet Sørbøl er det ingen som helt sikkert kan si betydningen av. Både Søbøls Fjeldet og Sabbatsfjellet har vært brukt i gamle dager, men setra under toppen heter Sørbølseter. En annen teori er søre bølen, altså den sørlige delen av en eiendom. Kanskje i sin tid skilt ut fra en av Gulsvikgårdene? På gamle kart kalles Sørbølfjell for Trommaldfjellet, så da har det nok tilhørt Trommaldgården nede i Sørbygda ved Gulsvik.

Stort og sammenhengende fjellområde

Navnet Sørbølfjell brukes av mange på et geografisk område som strekker seg snaue 20 km i luftlinje øst-vest mellom Vidalen i øst og Torget i vest. Med andre ord er det et betydelig fjellområde uten hyttebygging, veier og tekniske inngrep vi snakker om her. Store deler av det tilhører da også Vassfaret og Vidalen landskapsvernområde.

Kjentfolk i Flå begrenser det egentlige Sørbølfjell til fjellpartiet som ligger nord for Skarsdalen, øst for Torget, vest for Nautskardfjell og sør for Dytholfjell. Det betyr at Sør-Aurdals høyeste punkt, Ørneflag (1243 moh.), Dyholsknattene, Storrustefjell og Bukollen ligger utenfor Sørbølfjell, selv om de alle er en del av dette sammenhengende fjellområdet.

Dagens siste solstråler koser med Sørbølfjell.