Arkivbilde. Foto: Bernt Ivar Bergum

Strengere krav ved salg av eiendom

Skal du selge bolig eller hytte? Da er det flere ting du nå må dokumentere. Du kan ikke lenger oppgi at du selger objektet slik det framstår.

Nå skal alt dokumenteres, og det er viktig å arkiverer faktura, bilder og dokumentasjon fra alle typer håndverkere. Dette kan også gjøres på nettjenesten www.boligmappa.no.

Verdipapirer

Siden årsskiftet har det vært en kraftig økning i henvendelser til oss i Boligmappa. Veldig mange av de henvendelser vi får kommer fra huseiere og ikke minst hytteeiere som opp igjennom årene har slurvet med arkivering og systematisering av påkost som er gjort. Det kan gi deg problemer når du skal selge.

Reduserer takstverdien

Takstmannens arbeide går ut på å fastslå hvilken tilstand utvendig tak, vinduer og panel har. Innvendig skal hvert rom sjekkes. Deretter vil takstmann fastsette takstgruppe slik:

•TG0 – Ingen avvik

•TG1 – Mindre eller moderate avvik

•TG2 – Vesentlige avvik

Artikkelen fortsetter under annonsen.

•TG3 – Store eller alvorlige avvik (manglende dokumentasjon på utført arbeide)

For ti år siden gikk organisasjonen Rørentreprenørene i Norge og Nelfo som er landsforeningen for elektrobransjen sammen om å bygge opp Boligmappa. Tanken var at aktører som var tilsluttet Boligmappa nå skulle få et sted å arkivere dokumentasjon på utført arbeide. Denne dokumentasjonen følger eiendomsregisteret (matrikkel) via gårds/bruksnummer og ikke eier.

I dag er mer enn 5000 store og små håndverksbedrifter tilsluttet Boligmappa. Som leverandør må man ha orden på økonomien og inneha fagbrev for å få lov å dokumentere utført arbeide via Boligmappa. Dermed har eier en trygghet og dokumentasjon på arbeidet. Det forenkler og er med å kvalitetssikre arbeidet til takstmann.

Boligmappa

Når man skal behandle dokumentasjon på den kanskje største verdien man har, er det viktig med et system som er sikkert. Derfor må man benytte BankID for innlogging. All data lagres i skyen og det er gode bakkupp- og sikkerhetsrutiner.

Når du har logget inn kan du legge inn alle typer dokumentasjon. Boligmappa samarbeider med Norges Hytteforbund.

Eirik Vigeland Markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.