Helle Sterling og Bjørn Bjørge har funnet sitt drømmested i Sudndalen.

Kule bakker og avslappet miljø

-Her kan vi jo vise oss blant folk med samme boblejakka to år på rad, smiler Helle Sterling (62). Hun er en nokså fersk hytteeier i Sudndalen i Hol.

Ektemannen Bjørn Bjørge utdyper det videre; -Vi liker stilen her, med lavere sigarføring enn det vi har sett andre steder som kan ligne på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helle og Bjørn Bjørge påstår de har funnet stedet de ikke visste de lengta til, i Sudndalen. Det er på en av vinterens korteste dager vi besøker dem på den nye hytta. Gradestokken i bilen viser, rett før vi parkerer, en utetemperatur på minus 21,5. Sola er på nippet til å snu, men tar seg tid til å forgylle den øverste skalken av åsen på andre sida av dalen før den takker for seg den dagen.

Den som kommer østfra på veg til dette hytteområdet i Sudndalen, tar av fra Riksveg 7 ved Hagafoss i Hol, kjører inn på Fylkesveg 50, i retning Aurland, og fortsetter drøyt to mil. Da ser en skibakkene og hyttene i lia på andre sida av Sudndalsfjorden.

Skiltet langs fylkesveien gjennom Sudndalen viser vei til noen av de kuleste skibakkene i Hallingdal.

Nytt landskap

-Vi har kjent til denne delen av Fjell-Norge halvannet års tid, forteller Bjørn Bjørge (69). -Vi hadde ferieleilighet i Kvitfjell i Gudbrandsdalen, men da svigersønnen kjøpte 20 hyttetomter her, ble vi de første til å sette i gang bygging. Vi solgte både leiligheten i Kvitfjell og huset vårt i Asker, og bytta det i leilighet i Lier og denne hytta. Her er det et prisnivå, og en kultur, som vi lever godt med. Vi flytta inn til påske 2022. Nå har vi vært her alle årstider, og er veldig fornøyd, sier han.

Helle og Bjørn har 30 års samliv bak seg. De har til sammen fem barn, og ni barnebarn fra 1 til 23 år. –Her har vi fire soverom og mye bedre plass til å ta imot besøk enn vi hadde i leilighet i Kvitfjell, sier Helle. -Og når den ene dattera mi og hennes familie får bygd ferdig hytta si oppe i bakken her, blir det ekstra familievennlig, sier Bjørn.

Luft under taket, Hallingskarvet på veggen. Helle Sterling og Bjørn Bjørge har funnet sitt drømmested.

Vante skifolk

Helle er fra Asker, Bjørn fra Lofthus i Hardanger. -Jeg har vært en del i Hallingdal, særlig i ungdommen, så jeg er litt kjent her fra før, sier Bjørn. -Det var populært å reise til Geilo, så snart vegen over vidda ble brøyta om våren.

De er begge vant til å bruke både alpin- og langrennsski fra oppveksten. -Her har vi alle muligheter til begge deler. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med området her, som gir fantastiske muligheter for turer, både på snø og barmark, sier Helle. Hun er veileder ved Nav i Asker, og har mulighet for av og til å ta med seg noe av jobben til hytta.

Bjørn er pensjonist etter mange år som salgsdirektør i emballasjebransjen, i firmaet som tidligere het Norpapp, og som senere har fusjonert med andre firmaer og blitt del av et internasjonalt konsern.

Helle nyter utsikten over Sudndalsfjorden.

-Jeg trengte noe å henge fingrene i etter at jeg slutta i jobben, og var med svigersønnen min på å bygge om en boligblokk i Asker. Jeg er glad i praktisk arbeid, og fikk utløp for det der. Nå har hyttebyggeprosjektet tatt mye tid, og jeg har gjort det jeg har kunnet sjøl her. Vi har ellers brukt lokale håndverkere og entreprenører. Her har vi funnet vår plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Haren er ofte på besøk. Av og til sitter han nært ved vinduet og lar seg betrakte og beundre.

Snøvennlig

Sola når ikke ned hit i den mørkeste tida av året, men her på denne sida av dalen er det veldig snøsikkert, noe som passer flott for oss som er glade i å bruke skiene. Vi har opplevd flere ganger at skikjørere har kommet mellom trærne ved hytta vår og hoppa utfor kanten her. Det synes vi bare er morsomt. Det er ikke så mange steder det er slik kvalitet på snøen, og der den varer så lenge. På denne tida av året klarer vi oss lenge med den fine utsikten til solhellingene på andre sida av Sudndalsfjorden, sier Helle Sterling.