Svært godt utvalg

Løypetilbudet i Hallingdal er svært omfattende. Det er gode løyper i alle bygder, og også gode nett i flere av bygdelagene innenfor hver kommune.

Flå kommune

Flå har om lag 123 kilometer med preparerte løyper.

Rundløype fra Sørbygda. Her finner vi kortere løyper rundt Tollefsrudsetrene. Turer: Brennåsen-Gulsviksetrane-Høgevarde og Blåfjell-Domfet-Raudfjell-Veneli-Damtjern- (med avstikkere i Sørbølsfjellet)-Skars-dalen-Solheimseter-Sørbølseter (denne løypa kommer inn fra preparert løype i Nes).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Turtips: Sørstølen-Grønlia-Saulifjellet og Grønlia-Øyvatn.

Nesbyen kommune

400 kilometer. Også her går løypene både i skogsterreng og utover de store, vide viddene. Lysløyper finner vi ved idrettshallen i sentrum og på Bromma.

Vassfaret, Liemarka, Myking og Natten kan nevnes som turområde. I Nes Vestmark er det flott, urørt natur. Prøv skituren fra Imlan/Buhovd, eller Myte. Fra Myte kan vi følge løypa mot Buvassli og over til Imlan. Vi kan også fortsette videre mot Fekjan og gjøre ei rundtur tilbake til Myte.

Turtips: Gå sekskilometeren fra toppen av skianlegget i Natten, i retning Trommenatten, over Ålsvatnet og ned Tverrlia til golfbanen. Du kan også gå lenger, mot Bøgaset og Nystølen.

Gol kommune

Gol har om lag 328 kilometer med løyper, mellom annet på Golsfjellet, Nystølfjellet, Solseter, Søråsen og Skara- og Torpoåsen. På Solseter er det langrennsarena og lysløype. Løypenettet her og på Nystølfjellet er også knytta til resten av Golsfjellet, og er derfor et godt utgangspunkt for lengre turer. Søråsen, fjellpartiet mellom Herad og Bagn, er noe mer kupert enn på Golsfjellet.

Turtips: En sentrumsnær skiopplevelse er Skara- og Torpoåsen. Her finner vi 75 kilometer med velpreparerte løyper i variert skogs- og fjellterreng. Hit kommer du fra Gol sentrum, Grønlio og Torpo. Skaraåsen er en vinner på dager med vind og snø. Løypenettet knyter seg også inn på løypene vestover fra Lya i Ål. Du kan mot påsketider gå til Myrland i Hol i preparerte løyper. Dette er en del av Hallingdalsløypa nord. Turløypa Hemsedal-Gol går i dette løypenettet. En klassiker.

Hemsedal kommune:

Alpinbygda Hemsedal kan også skryte av bortoverski. Her finner du 240 kilometer med skiløyper i veldig variert terreng. Solløypa starter fra sentrum og går nordsida over til Tuv. Vi kan også krysse elva, og gå både ned mot Ulsåk – eller oppover mot Tuv, og videre mot Grøndalen og Feten. Det er mange muligheter for å gå i le, selv om det skulle være dårlig vær på fjellet. På Gravset er det lysløype og flere rundløyper. Du kan og gå ned til sentrum herfra. Høyfjellsløypene som Systerskarløypa, Beihovdløypa og Holdeskaret må også nevnest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Turtips: Helsingsvatn rundt er ei 13 kilometer lett rundløype.

Ål kommune

Ål har om lag 430 kilometer med preparerte løyper i mange flotte områder. Både på høyfjellet og i skogsterreng. Bergsjøområdet er populært, både blant bygdefolk og tilreisende. Fjellområdet er omgitt av Reineskarvet og Lauvdalsbrea. På Liatoppen er det skiskyting- og langrennsarena med internasjonal standard. Her er også lysløype og løypenett for Votndalsåsen. På Torpo- og Opheimsåsen er det over 62 kilometer med preparerte løyper. På Veståsen kan du gå til Dyna (1212 moh.). Fra Sangefjellet kan du nå Sangenuten (1189 moh.). Dessuten er det også flotte utgangspunkt for skiturer fra Ål skisenter.

Turtips: Rødungen Rundt er en rundtur ved Bergsjø. Om lag 17 km i vakkert høyfjellsterreng.

Hol kommune

Det er hele 528 kilometer langrennsløyper i Hol kommune. Lysløype finn du mellom anna ved Geilohallen, og i flere av grendene. Det er fine løyper rundt Ustedalsfjorden (Ustedalsfjorden rundt). De mer kresne velger toppturer til Hallingskarvet. Også Torsetlia-Dagalifjell er fine område. Det samme gjelder ved Hakkesetstølen. En flott familietur er fra Fagerheim Fjellstue til Krækkja Turisthytte. En kan gå toppturer til Havsdalshovda (1173 moh.), via Djuptjødn (1321 moh.), til Ustaoset (985 moh.) fra toppen av Fjellheisen. Du rundtur om Ruperanden er en klassiker, det samme er Havsdalsrunden.

Turtips: Turløypene rundt Ustedalsfjorden er perfekte for barnefamilier.

Hallingdalsløypa

De fleste strekningene av Hallingdalsløypa (tidligere omtalt som Eventyrløypa) er normalt preparert fra uke 8 og følger både nord- og sørsida av dalen. Hallingdalsløypa Sør går fra Ustaoset via Kikut, Sangefjell, Veståsen i Ål over Dyna til Nesbyen og videre til Norefjell. Totalt 138 kilometer. Her finner vi flere steder å overnatte. Hallingdalsløypa Nord går fra Myrland, via Bergsjøområdet, Tormodset og Gaurhovd til Gol skisenter videre til Nes og Flå. Totalt 162 km.

*Artikkelen er basert på opplysninger fra hver kommune og Hallingdølens arkiv. Hytta Vår tar forbehold om endringer i løypenettet, og stengte løyper på grunn av utrygg is, lite snø eller andre forhold.