Ole Edvard Eger laget en trollstig rundt Helsingsetberget. Foto: Ragnar Hilde

Turstien som ble trollstig

Med interesse for historie og kreative påfunn har Ole Edvard Eger laget en trollstig rundt Helsingsetberget. – Bestefaren min var poet og lagde figurer, det kan være der det kommer fra.

Ole Edvard og kona Solveig har vært på hytta på Helsingset siden 1965. Selv om stedet nå er overdratt til døtrene fungerer ekteparet litt som vaktmestere og besøker den så ofte de kan. Så lenge hytta er ledig kan de være på Ål flere ganger i måneden.

Inspirert av bygdeboka

Fra hytta ser man rett på Helsingsetberget, en liten fjelltopp som gir flott utsikt over gårdene på Helsingset. Turen opp blir tatt ofte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det er veien opp dit Ole Edvard har gitt et stort løft. Blant annet ved å rydde skog, sette opp krakker og lage skilt. Ikke minst har han laget en urskive som står på toppen og viser avstand til kjente punkter både lokalt og nasjonalt.

På veien opp har Ole Edvard også sluppet kreativiteten løs og malt trær og tusser og gitt de nytt liv med ansikt, historier og navn.

78-åringen fra Drammen har hentet mye inspirasjon fra bygdeboka hvor han har lest at man i gamle dager trodde på troll og hulder. Han mener den kreative siden kan være arvet.

– Bestefaren min var poet og lagde figurer, det kan være der det kommer fra, ler Ole Edvard, og sier at han med troll og figurer ønsker å engasjere de yngre som går turen.

– Også håper jeg ikke det blir for skummelt for de.

Turstigen: Ole Edvard Eger har restaurert turstigen rundt Helsingsetberget. Foto: Ragnar Hilde

Gir naboen æren

Arbeidet med turstien har pågått i mange år og fortsatt ønsker Ole Edvard og gjøre mer ut av den.

– Jeg har ikke tall på timer jeg har brukt, men jeg kjeder meg ikke. Vi er heldige som har bevart helsa, det er ingen selvfølge, sier Ole Edvard.

Planene videre er flere severdigheter langs stien og historiske elementer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg hadde håpa å få tak i et mjølkespann blant anna, det hadde passet godt ved mjølkerampa.

Når han snakker om mjølkerampa mener Ole Edvard rampa han har gitt nytt liv og gjort lik den samme rampa som sto på samme plass fra 1920 til 1970. Rampa er fylt med historiske bilder og tekst.

– Hvor kommer engasjementet fra?

– Det er interesse for historie men mye av æren vil jeg gi til Eilev Hefte. Det var han som dro meg med ettersom han var naboen vår her oppe. Han var en kunnskapsrik mann som dessverre gikk bort for snart tre år siden. Eilev har gjort mye for hyttefolket her oppe og var blant annet med å stifte Torpo Skiløypelag. Han har vært med å rydde stier og tråkka løyper i alle år, forklarer Ole Edvard.

– En stor takk må også rettes til Anne K. Hefte og grunneierne Sjur Søndrål og Ole Hefte for deres bidrag i prosjektet, sier han.

Mjølkerampa er restaurert lik den som sto på samme plassen fra 1920. Foto: Ragnar Hilde

Skal inn som topptur

Stien opp til Helsingsetberget er en gammel bufarveg og går 150 år tilbake i tid. Turen byr på flere opplevelser skapt av Ole Edvard. Blant annet kan man se «Dronninga av Helsingset» som er en skulptur skapt av et 150 år gammelt tre. Det samme gjelder «Kongen av Helsingset». På toppen er det utsikt med en historisk danseplass. Her finner man også sikteskiven.

– Jeg har ikke kvalitetssikret den, så jeg tar forbehold om mindre avvik på den, sier håndverkeren, Ole Edvard.

Videre på turen ser man mjølkerampa før man kan lese om jarnproduksjon som forekom i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ole Edvard sier det stadig vekk stopper folk ved hytta og sier de har hatt en god opplevelse.

– Det er hyggelig med tilbakemeldinger.

Nå skal Ål kommune legge turen inn som en av kommunens toppturer og Ole Edvard håper flere kommer til å bruke stien.

– Jeg synes stedet er flott og at historien er fin, så at flere vil gå turen blir jeg glad for, sier han.

Selv sier han at det moro og ha noe å drive med og at stien er et prosjekt han kommer til å holde på med.

På toppen er sikteskiva som viser vei til lokale og nasjonale punkter. Her sikta inn på Laurdalsbrea. Foto: Ragnar Hilde
På toppen får man en nasjonalromantisk utsikt over Helsingset. Foto: Ragnar Hilde
Langs stien kan man se flere tusser og troll stikke opp fra bakken. Foto: Ragnar Hilde
Dette treet har Ole Edvard valgt å kalle «Dronninga av Helsingset». På krakken står det «Sett deg ned å bruke fantasien» Foto: Ragnar Hilde
«Til minne om Eilev Hefte. Hans nybrottsarbeid med skiløyper og turstier på Torpo/Oppheimsåsen» Foto: Ragnar Hilde