Med nøkkelboks slipper du og glemme nøkkelen til hytta. Foto: privat

Unngå avkorting i forsikringsoppgjøret

Å glemme nøkkelen til hytta er ingen god opplevelse. Men hvilke alternativer har du om du ønsker å oppbevare nøkkelen nær hytta?

Og hvordan skal hytta sikres så du kommer inn når du vil, uten at uvedkommende skal komme seg inn?

Vanskelig å bevise innbrudd

Problemet som kan oppstå om du gjemmer nøklene din utenfor hytta er at noen kan finne de. Om de så låser seg inn i hytta og tømmer den for verdisaker, og etterpå henger nøkkelen pent tilbake på plass, vil du som hytteeier mest sannsynlig få problemer med forsikringsselskapet. Det er vanskelig å bevise at noen har vært inne i hytta uten samtykke, når det ikke er tegn til innbrudd noen steder, og nøkkelen er der den skal være. I slike tilfeller vil forsikringsselskapet mest sannsynlig gi deg en avkorting i forsikringsoppgjøret.

Nøkkelboks med kodelås

Hallingdal Alarmservice er en del av Sector Alarm sitt landsomspennende nettverk, og passer på eiendommer i hele Hallingdal.

– Det finnes mange måter å sikre både nøkler og eiendommer på sier Jan Olav Nilsen i Sector Alarm.

Han sier at noe av det enkleste er en nøkkelboks med kodelås som er festet til veggen.

– Enten på hytta, i boden eller et annet egnet sted. Dermed har de som har tilgang til koden tilgang til hytta.

Slike bokser er vanskelige å få opp, de fleste vil bruke mye lengre tid på å få åpnet en slik nøkkelboks enn å bryte opp døra, eller knuse et vindu.

Tryggest med nøkkel

Det finnes mange løsninger både med fjernstyre dører, kodelås på døra og andre moderne oppfinnelser.

– Det tryggeste er nok en tradisjonell nøkkel, dersom døra og låsen er montert riktig. Alt med elektronikk kan hackes og du kan miste eller bli frastjålet telefonen som styrer låsen din. Du kan også få problemer om strømmen er borte når du kommer fram. sier Nilsen.

Mulighetene er mange og det finnes et system som passer deg og ditt behov. Ta en prat med en lås-mester, så får du tips om hvordan din hverdag på hytta kan bli litt lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De ulike alarmselskapene har også nøkkeloppbevaring til hyttene de har tilsyn til, så om du har alarm har du mulighet til å få hentet ut en nøkkel der om uhell er ute.

Og alarm er vel det som sikrer hytta best, de fleste med uærlige hensikter går som regel til neste hytte om de ser at det er alarm på hytta.

Nøkkelboks er godt nok

Vi har snakket med Gjensidige forsikring som sier de vil ikke gi noen avkorting dersom nøkkelen er innelåst i en nøkkelboks.

– Legger du nøkkelen under dørmatta eller “gjemmer” den i takrenna så kvalifiserer ikke det som sikring av nøkkelen, men har du en nøkkelboks må de som vil inn i hytta gjøre en betydelig innsats for å komme inn. Om nøkkelboksen eller hytta er brutt opp dekker vi skadene etter vanlig praksis sier Arne Voll i Gjensidige.

– Et annet tips er å gjemme unna PC-er, Ipad, skiutstyr osv. Ikke la det ligge lett synlig når du ikke er til stede, dette kan virke som en magnet på mennesker med uærlige hensikter. Det kan også være en god idé å alliere seg med naboer eller andre som bor i nærheten av der hytta ligger. Om noen følger med så er det lettere å oppdage om uvedkommende er på steder de ikke burde være, avslutter Voll.

Oppbevaring av nøklene til hytta: N/A Foto: privat