Illustrasjonsbilde Foto: Ragnar Hilde

Unngå skattesmell på utleie

Skatteetaten skriver i en pressemelding at det nå er lettere å fylle inn skattemeldingen riktig. I år får man tilbud om utvidet veiledning når man logger inn på skatteetaten.

Mange ønsker å leie ut hytta når de ikke er der selv. Både for å slippe at den står tom hele året, og for å tjene litt ekstra penger.

Bruken av hytta avgjør skattefritt beløp

– For at eiendommen skal kunne anses som din egen fritidseiendom, er det en forutsetning at du over tid benytter fritidseiendommen i rimelig omfang og at eiendommen ikke har karakter av å være utleieeiendom, skriver skatteetaten på sine sider.

Det betyr at du selv må bruke hytta i løpet av året for at den skal regnes som din egen hytte, og ikke en utleiehytte.

Brukes hytta kun til utleie vil inntektene være skattepliktige fra første krone.

Dersom du har flere hytter som leies ut, men du selv bruker de i løpet av året, er det 10 000 kroner skattefritt per. hytte. All utleieinntekt over det skal det skattes av.

Du er selv ansvarlig for opplysningene på skattemeldingen

Skattemeldingen kommer forhåndsutfylt med de opplysningene skatteetaten har fått innrapportert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ditt ansvar å påse at alle opplysningene er med i skattemeldingen. Dersom de forhåndsutfylte opplysningene ikke stemmer eller er mangelfulle, er du selv ansvarlig for å rette det opp før du sender den inn.

All skattepliktig inntekt skal føres opp på skattemeldingen. Er du usikker kan du kontakte skatteetaten, og de hjelper deg.

Nå er det lettere å gjøre det riktig

Fra i år vil man nå få tilbud om utvidet veileding når man logger seg inn på skattemeldingen.

Der vil man kunne se alle opplysninger skattetaten har mottatt, og velge om opplysningene skal føres opp i skattemeldingen.

Fra 1. januar 2020 er alle formidlings-selskaper pliktig til å rapportere inn opplysninger om leieforholdet til skatteetaten. Det gjør det enklere for privatpersonen å holde oversikten, også inne på skattemeldingen.

Kort om skatt på utleie av hytte

Hvor mye skatt må man betale?

Eventuelt overskudd skattelegges som kapitalinntekt med 22 prosent.

Får man fradrag på kostnader knyttet til utleie?

Man får ikke fradrag knyttet til utleie av egen fritidsbolig som du bruker selv til fritidsformål, selv om deler av leieinntekten er skattepliktig.

Slik føres det i skattemeldingen:

Samlet leieinntekt og tilhørende fradrag føres i skattemeldingen, under temaet "Bolig og eiendeler". Når alle feltene er fylt ut, vil skattepliktig inntekt beregnes automatisk.

Hentet fra skatteetaten.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.