Ina Cathrin Haugen (41) og Tomas Dalene Bjerke (34) sammen med barna Milla M. Haugen (10) og Jenny Bjerke (3) har oppfylt hyttedrømmen på Nystølfjellet i Gol. Her fant de alt de ønska seg.

Valgte hytteliv til fjells foran nytt hus i sentrum

For fem år siden bestemte de seg. Men selv om drømmehytta raskt tok form på papir, lot den perfekte tomta vente på seg. For halvannet år siden dukket plutselig både drømmehytte- og beliggenhet opp på Finn.no.

Dagens prosjekt er å grave vei for å finne igjen bålpanna i snøen, slik at de kan grille pølser bak hytta. Bare toppene av skigarden rundt titter frem i snøen. Selv om familien feiret nyttår her oppe, er de også på plass første helgen i nytt år.

– Vi er så takknemlige. Dette er noe vi alltid har ønsket oss, sier Ina Cathrin Haugen (41), som kommer til syne bak hytta sammen med barna Jenny Bjerke (3) og Milla M. Haugen (10).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Første helga i det nye året hadde med seg rause snømengder til stor glede for søstrene Jenny Bjerke (3) og Milla M. Haugen.

Valgte ro og tid sammen

For familien på fire, sto valget mellom nytt hus eller hytte. De har alt tomt i sentrum som venter. Men for å øke livskvaliteten, valgte de fjellet.

– Vi er jo begge selvstendig næringsdrivende, og har hektiske hverdager. Det er her vi skrur av bryteren på jobbhodet, og får ro. Vi sover mer, spiller mer, er mer ute og vi koser oss mer sammen. Målet er å bruke hytta mye, nå som ungene er små. For det kommer nok en tid vi ikke kan dra på hytta like mye. Alle i familien vet at det er her vi er i helger som høytider – og de er hjertelig velkomne. Dette er en plass som også skal være for å samles og være sosiale, forteller Ina.

På hytta reiser familien så fort de har mulighet - også på hverdager. Her får de fred og ro.

– Vi har høyere og bedre standard på hytta, selv om størrelsen er relativ lik som i sentrum. Der bor vi i ett hus fra slutten av 70-tallet. Hjemme hadde vi bare en adventsstake til julepynt. Vi har det helt klart finere her enn hjemme, sier Tomas Bjerke.

– Regelen er at vi ikke skal tenke jobb her oppe. Men nå lurer vi på om vi skal få opp en pult, slik at vi kan være her enda mer, sier Ina lurt.

Ikke som planlagt

Både beliggenhet og utsikt var viktig for familien. De satte passerspissen på hjemmet i Gol sentrum, og tegna en sirkel med en radius på 30 minutter. Målet var å gjøre ting lettvint og ha kort vei til skole og jobb, slik at de kan bruke hytta også på hverdager.

– Vi hadde tegningene klare, men lette etter den perfekte tomta i flere år. Når man er herfra – så vet man jo også hva som finnes og hva man vil ha. Da vi endelig fant tomt, gjorde korona at vi la byggeplanene på is. Slik sett kunne vi bygd hytte mye tidligere, forteller Ina.

Julepynten synger på siste verset for i år. Ved spisestua er det god plass til både familie og venner, noe som er viktig for familien på fire.

Høsten 2021 dukka denne tømmerhytta på Nystølfjellet opp på Finn.no.

– Hytta er bygd i 2015 ,og var som Å se den hytta vi tegna. Der er den! Den har også badekar, noe vi ønska oss, og som vi ikke har hjemme, sier Ina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og både planløsning, hytte, området, utsikt og lite naboer, gjorde at de falt pladask. De var på privat visning dagen etter at annonsen ble lagt ut, og la raskt inn bud. Fire uker senere, hadde de flytta inn. Siden har de brukt mye tid her oppe. Fra januar til februar i fjor, var det her de var på grunn av korona.

Jenny Bjerke (3) svarer at det beste med å være på hytta er å ake. Men det er også kjekt at pappa Tomas Dalene Bjerke kaster ho ut i dei ville snømengdene.

Utsikt, natur og dyreliv

Hytta på Nystølfjellet ligger rett over tregrensa, på 1010 moh., fem km fra fylkesveien over Golsfjellet. Tomta er vestvendt i lett bjørkeskog, med god plass rundt. Området er variert og familievennlig, sommer som vinter. Nystølfjellet går for å være motstykket til fjellandsby og afterski.

– Utsikten er av det beste med plassen. Når du er oppvokst i Gol sentrum savner du sola. Her våkner vi til sol, og har den til seint på kveld om sommeren. Her er det også roligere enn ellers på Golsfjellet – for vi ville ha ro og et fristed der vi nesten er alene, forteller Tomas.

Hytta må vente litt på sola tidlig på vinteren, men har solgang til siste stråle hele året. Utsikt til «tannrekka» i Jotunheimen er bonus.

- Og alle årstider er like fine. Når det først kommer bil, er vi spente på hvem det er. Hyttenaboer fra Oslo og Asker bruker jo ikke hyttene sine like mye som oss. Noen av dem ble overraska, da vi fortalte at vi er fra Gol, sier Ina.

Her har de nemlig utsikt både til Hallingskarvet, Jotunheimen og fjellområda i Gol, Ål, Hemsedal og Valdres.

– Fra grillhytta vi har 50 meter lenger opp, kan vi til og med se til Rondane på klare dager. Jeg bruker heller ikke mer enn fem minutter bort på elgpost – noe som er veldig kjekt, forteller Tomas.

Milla har på det meste sett ni elger på en gang. De har også en harepus, som stadig stikker innom.

– Det er mye dyreliv her. Vi fulgte med da rundt 30 orrfugler letta fra terrenget på likt. Det var som en svart sky forsvant over toppene, forteller Tomas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hyttefolk er ikke troll

Instagram-kontoen Hytta på Nystølfjellet ble også til for ett år siden. Under korona. Da hadde Milla (10), som har lyst å bli arkitekt, styla og pynta ett bord inne i hytta. For det er datteren som har vært pådriver for å lage instagram-konto til hytta.

Milla M. Haugen (10) har mange innspill og forslag til mamma Ina Catrin Haugen, som tar bildene til instagramkontoen: Hytta på Nystølfjellet.

– Jeg liker å drive med interiør, design og farger, men får ikke ha egen konto foreløbig. Hjemme har jeg designa mitt eget rom – og alle syns det er det fineste, sier tiåringen med ett smil.

Ina tok bilde, og etter noen runder med seg selv landa ho på:

– Ja, vi gjør det og oppretter en hyttekonto.

– Kontoen skal ikke handle om oss privat eller vise ansikter – men er et felles prosjekt jeg og Milla har for å gjøre noe morsomt på hytta. For vi ser på andre kontoer for å få inspirasjon.

– Og så likte mange det vi posta og la ut, forteller Milla.

– Det er så mange fine hytte-kontoer, men som må kreve så mye tid. Vi er ikke der. Dette er noe vi driver med på hytta når jobbhodet er skrudd av. Tilbakemeldingene er så positive. Folk backer og er så hyggelige med hverandre, forteller Ina.

– Hyttefolk er ikke nettroll, skyter Tomas inn lurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om hytta

Vi går inn gjennom vaskerommet for å få av oss vintertøy. Hytta har fire soverom, men familien har fått plass til hele 14 stykker. I jula sov de yngste på madrasser på loftstua, som er plassen for ungene. Her får også Milla fred fra lillesøster Jenny, som ikke får gå i trappene selv.

I hovedetasjen er det en åpen og stor stue, som grenser til kjøkken og spisestue. De beisa tømmerveggene, og ikke minst fyr i peisen, gjør hytta lun og innbydende. Dette er også siste helga julepynten får henge.

På hytta er det Jenny Bjerke (3) som står for byggeprosjektene etter at en julegave ble opna. For familien var klare på at de ikke så for seg å skaffe seg et oppussingsobjekt.

– Vi trodde utebadet var det som ville bli mest brukt – men det er faktisk badstua. Vi er så positivt overraska, og hadde aldri trodd vi ville like det så godt, sier Ina.

På hovedbadet har de også fått badekar med utsikt fra to kanter, noe de ønska seg. Over har de hengt opp ett skap dedikert til badebomber. Det hører med når man legges i bløt.

Milla M. Haugen og mamma Ina Cathrin Haugen legger ut bilder på instagram mest for moro når de er på hytta. Likevel syns de det er kjekt å få så mange hyggelige tilbakemeldinger på hyttedrømmen på Golsfjellet.

Den første jula her var ikke mindre enn magisk. Milla ga den 9,9 av 10 mulige poeng. For det som manglet er en hund, noe hun har ønska seg i flere år. Diskusjonene om hvilken type hund er for lengst i gang.

– Vi har fått det vi vil ha og har ønsket oss her oppe. Og vi har absolutt en livsstil som passer for å ha hund. Så det blir hund etter hvert, sier Ina lurt.