Variert bruk av populær brukskirke
Geilo kulturkyrkje er en populær møteplass. Takhøyden er stor, i dobbelt forstand, og trivselsfaktoren gjør at folk med ulike interesser finner sin plass.
Ved det ene bordet i kafeen midt i bygget sitter Einar Haugen (77) og Ola Isungset som fyller 100 i februar. De har fast bord inne ved veggen, i nærheten av en kontakt der Einar kan plugge inn PC-en.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Her er det god internettforbindelse, noe jeg ikke har hjemme i Nord-Skurdalen, sier han. - Så her kan vi dyrke hobbyen vår – bilmerket Saab. - VI sitter her tre ganger i uka. Tre timer tirsdager og torsdager, og to timer lørdager.
– Og dere prater om Saab hele tida?
- Ja, ja! samstemmer de. Einar har vært verkstedeier i 52 år, og Ola har kjøpt bilen han nettopp har parkert utafor kirka, av ham. Einar har bytta 100 clutcher og 33.000 dekk for kundene sine i åras løp. - Ingen bilmerker kan måle seg med Saab, sjøl om den siste bilen rulla ut av produksjonslokalene i 2012, sier Einar. Han kjører nå sin niende Saab, Ola sin femte. - Du kan sleppe ned ein Saab frå fire meters høgd, med taket ned, det visa ikkje ei gøng, sier Einar.
- Dette må da være rene religionen?
- Ja, me era fundamentalista, ler Ola, som lovpriser kirka som møteplass. - Her går det an å prate og studere Facebook-sida til Saab-klubben uten mye bakgrunnsstøy. Det betyr mye for meg som må bruke høreapparat, sier han.
For store og små
På galleriet over kafeen sitter to sjakkspillere med nokså ulik alder. Even Nordal-Randem fra Asker er 8, Ella Zavjanova fra Oslo er 85. - Vi kjenner hverandre fra før, men vi traff hverandre tilfeldig her i går, sier Gjermund Randem, pappa til Even. - Og så fant vi ut at vi skulle ta en tur sammen innom kirka i dag, sier han. -Vi ble glade da vi fikk se sjakkbrettet, sier Ella. – Dette er første gangen vi spiller mot hverandre, men jeg vet hvordan de forskjellige brikkene går, sier Even og løfter en av de tunge hestene på dette brettet, og slår ut en av Ellas bønder.
Falskmyntner og rabulist
I andre etasje er det to rom med plass for kunstutstillinger. De som står bak den som er oppe i desember, er samarbeidskameratene Matej Gabris fra Slovakia og Morten Holmefjord fra Fusa. Gabris drømte en gang om å livnære seg ved å lage falske pengesedler, men fant ut at han heller ville bruke evnene sine til å lage bilder. Holmefjord ble kjent da han erklærte hjemkommunen sin som eget kongedømme i 2003. Sammen har de laget ei utstilling, som peker og sparker både innover og utover, heter det i presentasjonen.