Knut Anfinnset er sjef i Hallingskarvet skisenter i Sudndalen.

Veteranen i skisenteret

Familien ble eneeier her i 1998. -Siden da har skisenteret gått med overskudd hvert eneste år fram til pandemien, sier Knut Anfinset (84).

Nå håper vi at vi har fått en vinter med normal natursnømengde igjen, og at det vi produserte sjøl i november, er nok. I så fall bruker vi bare halvparten så mye penger på snø fra kanoner som i forrige sesong, sier han.

Snøsikkert, som det pleier å være her på skyggesida av dalen, har Hallingskarvet skisenter ry som det perfekte stedet for dem som leter etter puddersnøen. -Vi har lagt oss på en nøktern stil her. Anlegget har ikke stolheis, så hit kommer turistene for å gå eller kjøre på ski, ikke for å sitte i heisen og ta seg ut, sier Knut Anfinset (84), eier og driver av Hallingskarvet skisenter, med et lurt glimt i øyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hallingskarvet skisenter ligger snøsikkert på sørsiden av Sudndalen i Hol. Skianlegget er godt kjent blant skientusiastene.

For noen hver

-Ved større snøfall lar vi være å kjøre preppemaskinene i noen av nedfartene, sier Knut Anfinset. -Da tilfredsstiller vi både dem som vil kjøre friere og dem som vi ha perfekt overflate, sier han og setter seg inn i tråkkemaskina han nettopp har fyra opp. -Denne er gammel og god, og det er den vi bruker i starten av sesongen, når underlaget er ujevnt. Finpussen tar vi med mer avansert utstyr.

Det ser ikke ut som det koster ham stort å klatre opp på beltet og svinge seg inn i hytta, og sette larveføttene i gang. -Jeg kvier meg ikke for noen av oppgavene vi har her, men jeg får dem vel ikke unna i samme fart som da jeg var yngre, sier veteranen. Med lang erfaring bak seg, og med og høy presisjon fører han spaken som styrer skjæret og de andre funksjonene, som gir nedoverfolket det de vil ha.

I seniorklassen

Hallingskarvet skisenter er en familiebedrift. Det er kona til Knut, Liv, som har hånd om kafeen og skiutleia. Der har hun med seg et ektepar fra Polen. Knut og to «hønduge» karer styrer med heiser og bakker. I tillegg tar paret inn noen skoleungdommer som hjelper til i de travleste periodene.

-Vi holder jo ikke på slik fordi det er så veldig festlig. I sesongen går det i ett her, sju dager i uka. Dette er dager som føles mer enn lange nok i vår alder. Nei, planen vår er å selge, men det er viktig for oss å finne rett kjøper. Vi føler et stort ansvar for den videre drifta her, for i en reiselivskommune som Hol er skianleggene å betrakte som infrastruktur, nesten på linje med vei, vann og avløp. Derfor holder vi virksomheten i gang sjøl, til vi vet at vi har fått en kjøper som er seg dette ansvaret bevisst!

Det skinner tydelig igjennom at Knut Anfinset er stolt av det som har blitt livsverket hans, og av den lite prangende stilen som preger skisenteret.

-Skifolket som kommer hit, vet at dette er de beste bakkene i Hallingdal, slår han fast, helt objektivt …

Sudndalen er snøsikkert.
I Skarvheimen. Sudndalen er trygt plassert mellom Reineskarvet og Hallingskarvet.