Grethe Arnegard og mannen Steinar skal i gang med å bygge bobil i vinter. Foto: Ragnar Hilde

«Glampingbil» istedenfor hytte

Grethe Arnegard og mannen Steinar Forberg ville i gang med et nytt prosjekt. Da valget sto mellom hytte og bobil, ble det en mellomting.

Av en Ford Transit skal de lage det de selv kaller en «Glamping-bil».

Planlagt lenge

Grethe og Steinar har lenge gått og tenkt på ideen om å lage en campingbil selv. Da de skulle i gang, så de at de ikke var alene om denne typen prosjekt.

– Vi begynte i vår med noe vi trodde var innovativt og smart, men vi så snart at dette var noe flere gjorde. Det ga utfordringer med å skaffe en bil, sier Grethe.

De var på leit etter store varebiler de kunne bygge om til «hytte på hjul». De så etter Mercedes-Benz og Ford i utgangspunktet.

– Steinar ville ha hytte, jeg ville ha en bobil. Nå er håpet å få en overnattingsmulighet både til fjells og ved sjøen, fortsetter Grethe.

Etter å ha lett etter bil i sommer, fant de til slutt et utgangspunkt for å realisere drømmen. En 2012 modell Ford Transitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med lasterom på 7 kvadratmeter gir mange muligheter for Grethe og Steinar. Foto: Ragnar Hilde

Gjør det selv

For at det skal bli så rimelig som mulig, vil paret gjøre mest mulig selv.

– Vi er såpass handy at vi håper det skal gå bra. I tillegg må det ikke bli for dyrt. Man kan ikke leie inn folk til dette, understreker Grethe.

Grethe jobber som teknisk tegner og Steinar som håndverker. En god kombinasjon. - Grethe tegner, jeg bygger, sier Steinar.

I utgangspunktet ville de bygge en «hytte» på en lastebil, men de tekniske kravene og førerkort ble en utfordring.

– Så da måtte vi tenke litt mindre, men jeg tror vi skal få plass her også, smiler Grethe.

– Hvorfor ikke kjøpe bobil?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har blant annet to hunder som vi ønsker å ha med på tur. Det er ikke like praktisk i en bobil, sier Grethe.

Bilen er en Ford Transitt 2012 modell og har gått 143.000 km. Foto: Ragnar Hilde

Trenger ikke luksus

Grethe og Steinar er godt i gang med campingbilen, og selv om plass kan være en utfordring er ikke paret på jakt etter luksus.

– Vi er teltfolk. Vi tilbringer flere uker om sommeren ute i telt så dette blir uansett en oppgradering. Det blir godt med tak over hodet.

Luksus eller ei, så koster det å bygge en bil fra bunn.

– Vi har betalt 150 000 for bilen. Den er i god stand og har gått 140 000 kilometer. Den har forhåpentligvis mange mil til i seg. Innvendig er vi forsiktige med å gjette budsjett. Litt optimistisk regner vi 50 000, men det kan fort sprekke. Men vi prøver så langt det går å skaffe ting billig og bruker gjenbruk fra finn.no og lignende, sier Grethe.

Paret ønsker å gjøre ting skikkelig. Trygghet blir satt i førersete.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir ikke opplegg for gass og vann, men vi har vurdert solcelle. Om vi skal få gjort det skikkelig, er jeg redd budsjettet sprekker, frykter Steinar.

Ut på tur

Planen er å ha bilen klar til sommeren.

– Noen stusser jo over at vi gidder, men ungene har flytta ut så vi har tid til å pusle på. Det er godt å ha noe å drive med, sier de.

Nå skal de i gang med å strippe bilen, men ikke alle detaljer er planlagt.

– Eventuell fukt må fjernes og bilen skal vaskes godt. Ellers blir veien til mens man går. Vi er begge gode til å se løsninger, sier Steinar.

– Hvor går første tur?

– Det blir impulsivt! Vi trenger ikke reise langt. Vi bor på Ål og har flott natur utenfor døra. Men det blir en tur opp i fjellet her, sier Grethe som ikke utelukker at de også kan komme til å bruke bilen hver for seg.

Grethe er teknisk tegner og har laget en skisse av hvordan bilen skal bli. Blant annet blir det to senger og to hundebur med egen inngang. Foto: Ragnar Hilde