Vedlikehold av møbler

Alt trenger vedlikehold for å bevares, også møblene dine. Når tok du sist en runde og sjekket møblene på hytta?

Vi har snakket med Alf Arne Eidal hos Fagmøbler på Nesbyen og fått gode råd av han og Fagmøbler til hvordan du bør ta vare på møblene dine.

Det er mange faktorer som spiller inn på slitasjen av møblene vi har både på hytta og hjemme, her kommer noen gode råd til hva du kan gjøre for å bevare ulike møbler best mulig.

Tremøbler

Alle tremøbler vil forandre farge med årene.

Luftforandringer gjør at treet lever. Det utvider seg og trekker seg sammen, noe som kan gjøre f.eks. massivt tre ujevnt. Varme og uttørking kan lage sprekker i møblene. Fuktighet må tørkes opp straks, vann må bare brukes i små doser, helst med en fuktig klut, og må straks tørkes med tørr klut.

Hudmøbler

Det finnes mange forskjellige hudtyper, bruk derfor pleieprodukter tilpasset hudtypen. Bruk kun vedlikeholdsprodukter beregnet på lær.

Hudmøbler bør plasseres i god avstand fra varmekilder. Unngå direkte sollys som tørker ut læret og gir falming og sprekker. Sørg for riktig luftfuktighet, særlig i vinterhalvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rengjør hudmøbler med riktig rengjøringsmiddel ofte på de mest brukte partene. Impregner rengjorte møbler 2–4 ganger i året. Støvsug jevnlig med myk børste.

Metallmøbler

De mest brukte metaller i møbelproduksjon er aluminium og forkrommet, rustfritt eller lakkert stål. Alle disse overflatene er lette å holde rene. Bruk klut godt oppvridd i såpevann. Tørk godt, vann kan forårsake flekker, rust og skade på overflater.

Stoffmøbler

Tre faktorer påvirker møbelstoffets levetid:

Forurensning; Hvor mye støv og skitt de blir tilført. Kroppen vår forurenser, det gjør også støv og partikler. Det er blitt vanlig å innta måltider i stuen, mange matvarer inneholder fett og oljer som lett smitter over på møblene. Husdyr er også med på å forurense møblene.

Slitasje; Hvordan møblene brukes. Hvor mye et stoff kan forventes å tåle er avhengig av antall brukstimer og regelmessig vedlikehold. Et sterkt stoff kan ved feil bruk og manglende vedlikehold slites hurtigere ned enn et stoff med mindre slitasjestyrke som brukes og vedlikeholdes riktig.

Vendbare puter bør vendes regelmessig, gjerne flere ganger i måneden i salonger som er ofte i bruk. Unngå å sitte på et fast sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lysnedbryting; Hvor mye sol og dagslys møblene blir utsatt for. Sollys, dagslys og UV-stråling bleker og ødelegger styrken både i stoff og stopningsmateriale. Lys- og solavskjerming med gardiner, persienner eller markiser helt avgjørende for levetiden til møblene.

Rengjøring og vedlikehold

Godt og regelmessig renhold har stor innvirkning på møbeltekstilets levetid. Tørk en gang iblant over møbeltekstiler med en ren, hvit klut oppvridd i lunket vann, eventuelt med litt salmiakk i vannet. Dette frisker opp stoffet og fjerner støv og fett på overflaten.

– Vær forsiktig med å bruke vanlige rengjøringsmidler på møbler. Møbeltekstiler skal være lett sure, bruk derfor ikke alkaliske vaskemidler.

– Bruk helst skumrensemiddel, dette gir en tørr rengjøring. Følg produktets bruksanvisning.

– Bomull regnes som et vanskelig fiber å rengjøre, derfor må det holdes rent kontinuerlig, slik at smuss ikke får muligheten til å feste seg.

– Viskose får et midlertidig styrketap når det er vått, fiberen må derfor få tørke fullstendig før møbelet tas i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Impregnér stoffmøbler minst en gang i året. Impregneringsmiddel får du kjøpt i din Fagmøbler-butikk.

Flekkfjerning

Fjern flekken så raskt som mulig dersom du søler på møbelstoffet. Legg rene håndklær under flekken om mulig. Ikke gni, men sug – med stadig nye kluter. Fjern så mye av flekken som mulig med husholdningspapir.

Bruk deretter skumrensemiddel for tekstiler. Rengjør fra ytterkant av flekken og innover, gjenta ved behov. Avslutt alltid med rent vann og sug godt opp all fuktighet. Ikke bruk møbelet før det er helt tørt.

Overflater

Lakkbehandlede overflater; Rengjøres med en tørr eller godt oppvridd klut. Tørk med ren, tørr klut. Bruk anbefalte midler til behandling av matt eller blank overflate og til ulike tresorter.

Ubehandlede og såpebehandlede overflater; Bruk en ren, tørr eller oppvridd klut. Bruk såpe kun på nåletre. For grundig rengjøring kan overflaten vaskes med børste og tørkes omgående med ren klut godt oppvridd i såpevann. Har treets fibre reist seg som følge av væske, slip med fint sandpapir i treets lengderetning.

Oljebehandlede overflater; Rengjøres med tørr eller godt oppvridd klut. Såpevann eller vann tilsatt flytende oppvaskmiddel kan brukes. Tørk med ren tørr klut. Advarsel: Kluter med møbelolje kan selvantenne og må derfor kasseres etter bruk.

Mikrofiber

De mest vanlige mikrofiberstoffene er som oftest ensfargede og ser ut som semsket skinn, eller de har et børstet «velur»-lignende utseende. Det finnes nå også mikrofiberstoffer som er melert med filtlignede utseende.

Noen mikrofiberstoffer kan vaskes på 60 grader i vaskemaskin. Polyester og polyamid er i utgangspunktet slitesterke tekstilfiber. Som mikrofiber får de glatt overflate som er praktisk og lett å vedlikeholde. Egenskapene varierer fra kvalitet til kvalitet og som regel vil prisnivå antyde kvalitetsnivå. Følg leverandørens instrukser når det gleder flekkfjerning.

Les også
Vedlikehold av sykkelen din