Fjellvettreglene er nå oversatt til engelsk, tysk og fransk. Foto: DNT

Fjellvettreglene oversatt til flere språk

På den årlige Fjellvettdagen 3. april sprer Den Norske Turistforening (DNT) og Røde Kors de tradisjonelle Fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk.

– Fjellvettreglene er utgangspunktet for trygge og gode turer. Det er viktig å kjenne til dem, og det er viktig å bruke dem. Det gjelder både norske turister, og besøkende fra andre land. Røde Kors og DNT har lang tradisjon for å spre kunnskap om sikker ferdsel, og det er viktig for oss å nå fram til alle som ferdes i norsk natur med god informasjonen om fjellvett, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT.

DNT og Røde Kors understreker at de fleste turister, både norske og utenlandske, ferdes på gode og trygge måter. Språkbarrierer og manglende kunnskap om lokale forhold medvirker likevel til at frivillige hjelpemannskaper må rykke ut for å bistå tilreisende turister hele året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Har gitt skikjørere og fjellfolk trygghet siden 2013

Aksjoner

Senest 16. mars måtte Røde Kors hente to turister ned fra det populære turmålet Trolltunga i dårlig vær. I 2022 er det registrert nesten 100 aksjoner hvor de som trengte bistand var tilreisende fra andre land. I palmehelgen omkom tilreisende skiturister i tragiske skredulykker.

– De fleste vi må hjelpe er fastboende i Norge. Men vi ser også at mange tilreisende får problemer i norsk natur, slik som i helgen. Vi tror at flere av disse med bedre informasjon kunne tatt tryggere valg og unngått ulykker, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Fra Hemsedalsfjellet ved Eldrevatn. Foto: Jarle Elvesveen Stanes

NHO Reiseliv distribuerer i disse dager fjellvettreglene på de tre språkene til sine 3800 medlemsbedrifter innen reiselivet. Flyere skal henges opp på aktuelle steder der utenlandske turister vil ferdes i påsken.

Eksportvare

– Fjellvettreglene bør bli eksportvare. Norsk reiseliv er opptatt av at fjellturister som er på tur på egen hånd møtes med god informasjon. Vi ønsker å delta i dette tiltaket for å sikre at internasjonale gjester reiser hjem fra ferie i Norge med mer kunnskap om trygg ferdsel i bagasjen enn da de kom, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Simen Rommetveit Halvorsen, kommunikasjonssjef i DNT

Les også
Vær forsiktig på islagte vann